Activitat turística

Segons l'Organització Mundial de Turisme, una activitat turística és una activitat d'oci (no remunerada) que dura més de 24 hores (implica pernoctació) i que es fa fora del lloc de residència habitual. Ara bé, les tendències indiquen que cal incloure-hi altres activitats -visites d'un dia, excursions-, tot i que no impliquin pernoctació. En un altre sentit, també podem parlar d'activitat turística quan ens referim a l'activitat econòmica (dins del sector terciari o de serveis) que genera el turisme. L'activitat turística té la característica de ser transversal i incidir en molts àmbits: econòmic, social, urbanístic, mediambiental, cultural, etc.

 
Actuacions

És l'acció o accions que es duran a terme per aconseguir uns objectius enmarcats en una línia estratègica. Les actuacions poden estar directament o indirectament relacionades amb l'activitat turística.

 
Agencies de viatges majoristes

Funcionen com a intermediaris, i organitzen tota classe de serveis o paquets turístics per oferir-los a les agències minoristes. No poden oferir directament els seus productes als turistes.

 
Agencies de viatges minoristes

Funcionen com a intermediaris, i venen als turistes els productes i els paquets creats pels touroperadors o les agències majoristes. Els turistes també poden contractar serveis individuals (un bitllet d'avió, una nit en un hotel, etc.) a les agències minoristes.

 
Agenda 21

L'Agenda 21 és un programa d'actuació d'àmbit mundial adoptat a la Conferència de les Nacions Unides sobre Medi Ambient i Desenvolupament que va tenir lloc a Rio de Janeiro el 1992. Es tracta d'un pla d'acció concebut com a guia per al desenvolupament de la sostenibilitat. En altres paraules, un instrument per a la sostenibilitat. Destaca la importància de les autoritats locals i la participació dels ciutadans en el desenvolupament sostenible i, en aquest sentit, anima a la creació de versions locals de l'Agenda 21.

 
Agenda 21 del Bages

Es considera una experiència pionera pel que fa a l'aplicació de programes d'Agenda 21 Local a Catalunya. Tot i que des de més d'una dècada s'estan duent a terme diverses experiències d'Agenda 21 Local en l'àmbit municipal, aquesta és la primera que es fa d'àmbit comarcal.

 
Agenda 21 Local

És la versió local de l'Agenda 21. Una Agenda 21 Local és un instrument que permet planificar tots els àmbits d'un municipi (entre els quals s'inclou l'activitat turística) en un marc de sostenibilitat. Consisteix a posar en marxa un procés dinàmic de renovació de la localitat amb el consens de tots els agents, tan econòmics com socials. A Catalunya, des de finals del segle XX s'estan duent a terme diverses experiències d'Agenda 21 Local en l'àmbit municipal i, fins i tot, comarcal, com és el cas de l'Agenda 21 del Bages.

 
Amenaça

Determinada circumstància de l'entorn, la demanda o la competència que pot afectar negativament l'activitat turística d'un municipi. Les amenaces es poden detectar gràcies a l'anàlisi externa de la destinació.

 
Anàlisi de la competitivitat de la destinació

És l'anàlisi de la capacitat que té la destinació per obtenir beneficis a llarg termini mitjançant l'activitat turística.

 
Anàlisi de la demanda

La demanda turística es pot analitzar a partir de dues perspectives: la demanda actual, que resulta útil si es vol ampliar i diversificar l'activitat turística (creixement quantitatiu), i la demanda potencial, que és interessant si es vol fer créixer el sector turístic del municipi (creixement qualitatiu). Té com a finalitat conèixer les característiques socioeconòmiques dels turistes (actuals i potencials) i els seus hàbits de consum.

 
Anàlisi de la potencialitat i l'atractivitat de la destinació

Ens diu quines són, d'entre les alternatives turístiques possibles, les que més ens interessa desenvolupar, en funció de la potencialitat i l'atractivitat. Per exemple: quin és el millor recurs per construir la nostra oferta, quin és el tipus de turisme que més ens convé, quins productes són els que més ens interessen, etc. El resultat d'aquesta anàlisi, juntament amb els objectius turístics que s'estableixin, determinaran el posicionament de la destinació en el mercat turístic.

 
Anàlisi de l'entorn

L'objectiu d'aquesta anàlisi és detectar quins són els canvis més rellevants que es donen en els àmbits sociocultural, econòmic, institucional, polític i tecnològic de l'entorn i veure com poden incidir en la destinació. L'anàlisi de l'entorn és un dels passos de l'anàlisi externa.

 
Anàlisi dels competidors

Consisteix a identificar les destinacions que ens poden prendre els turistes i descobrir per què poden fer-ho. D'altra banda, s'han de detectar els elements gràcies als quals podem atraure més turistes que els nostres competidors: els nostres avantatges competitius. L'anàlisi dels competidors és un dels passos de l'anàlisi externa.

 
Anàlisi externa

És l'anàlisi d'una sèrie d'elements externs relacionats amb l'activitat turística de la destinació: entorn i competència. Té com a objectiu detectar en aquests elements, sobre els quals no podem influir, les amenaces (que poden afectar negativament el municipi com a destinació turística) i les oportunitats (que li poden donar avantatges respecte dels seus competidors). L'anàlisi externa es complementa amb l'anàlisi de la demanda, que té com a finalitat conèixer les característiques socioeconòmiques dels turistes (actuals i potencials) i els seus hàbits de consum.

 
Anàlisi interna

És l'anàlisi d'aquells elements relacionats amb l'activitat turística que es poden modificar. L'objectiu és identificar els punts forts i els punts dèbils dels components de l'oferta turística. Les conclusions d'aquesta anàlisi, juntament amb les extretes de l'anàlisi externa, han de servir de base per planificar les actuacions que s'hagin de fer posteriorment.

 
Avantatge competitiu

És una característica, un element o un aspecte de la destinació que li dóna superioritat davant la competència.