Estadístiques
L'obtenció de dades sistematitzades i regulars sobre els nostres turistes (demanda actual) ens proporcionarà informacions sobre el seu comportament habitual: estacionalitat, nivell de despesa, tipologia de consum, etc.
Algunes institucions públiques, regionals i locals, han assumit un cert liderat en generar dades estadístiques regulars de gran utilitat per a les destinacions. Sovint es creen organismes específics per generar aquestes dades. Des de fa uns anys, aquests organismes reben el nom d'Observatoris de Turisme. A més, moltes altres institucions fan estadístiques regularment (a través de les oficines de turisme), de les quals es pot aprofitar la metodologia.
Des de fa molts anys, en el sector turístic s'han fet molts tipus d'estadístiques d'on es poden prendre models.
Per exemple:
Mesurar el volum d'escombraries d'una població al llarg de l'any per saber les tendències de l'estacionalitat. És a dir, saber quins són els moments de l'any en què hi ha més afluència de turistes.
És molt important, a l'hora de plantejar un procés estadístic, adoptar un model perdurable que ens permeti, al llarg del temps, comparar les mateixes dades en temporades o anys successius. Si variem la metodologia cada cop que fem una investigació, no podrem observar l'evolució i les tendències de la demanda.
Si el nostre model estadístic és igual o similar al que s'utilitza en altres zones o localitats turístiques podrem, a més, establir comparacions que ens podran aportar dades molt interessants en el procés de posicionament i de competitivitat.
Disposar de dades sobre els habitants dels mercats emissors (demanda potencial) ens ajudarà a poder avaluar les nostres possibilitats de creixement i a estructurar la nostra oferta turística.