Ja han passat a la història els projectes de desenvolupament turístic centrats a posar en valor el patrimoni i esperar que arribin els visitants. Les destinacions actuals cal que siguin proactives i que vagin a buscar els mercats. Això no es pot fer indiscriminadament, sinó que cal cercar els mercats convenients, i això es fa mitjançant la segmentació de mercats.
Així, doncs, la segmentació afecta tot el procés de planificació, des de l'anàlisi dels mercats a la diagnosi, fins a la definició del pla de comunicació. Indica quina de les propostes següents és incorrecta.
La segmentació és la base sobre la qual es dissenyen els productes.
La segmentació pot formar part de la definició dels objectius turístics.
El pla de comunicació requereix un treball previ de definició de públic objectiu.
Dins la diagnosi la segmentació afecta, sobretot, l'anàlisi interna.
El seguiment i control del pla no es desenvolupen en funció dels segments de mercat.
És cert que tant el disseny de productes com les accions de comunicació tenen un fonament metodològic centrat en la segmentació de mercats i que sense aquesta difícilment es podrien desenvolupar aquestes etapes.
També és cert que el seguiment i control del pla es conceptualitza sobre altres criteris que no són la segmentació de mercats i també que en els objectius es poden incloure elements de segmentació de mercats, com per exemple quan es fa referència a un col·lectiu motivacional (turisme de golf, de sol i platja o de neu).
No és cert que la segmentació tingui un pes destacat en l'anàlisi interna, sinó que aquest pes recau, sobretot, en l'anàlisi externa, que és on s'analitzen la demanda, la demanda potencial i la competència.