Turisme sostenible
Hem d'anar, per tant, cap a un turisme sostenible: un turisme viable en tots els sentits -des de l'econòmic fins a l'ambiental-, que conservi les bases de la pròpia existència.
És a dir, que no hipotequi el futur dels recursos turístics d'un territori; principalment, cultura, natura i paisatge. En unes altres paraules, la idea és la d'usar versus consumir.
Turisme responsable
Hem d’assumir, també, la responsabilitat dels impactes de l’activitat turística, mitjançant el control i la gestió d’aquestes impactes. L’estratègia d’una governança més real i orientada en serà el principal mitjà per aconseguir-ho.
Les destinacions són el lloc en què es desenvolupa el turisme. És per això que el sentit del lloc està en el centre del turisme responsable, contribuint a la identitat i la vinculació amb el lloc del resident i al mateix temps millora les experiències del visitant. (Declaració de Barcelona 2013: Visió 2020 pel turisme responsable de Catalunya)
El turisme responsable es basa en el Codi Ètic del turisme de l’OMT i demana a tots els implicats en el turisme d’assumir la responsabilitat de fer l’activitat més sostenible.
La sensibilitat mediambiental: una oportunitat
En general, la població, i molt especialment els segments més joves, han adquirit en els darrers anys una forta sensibilització cap a la conservació del medi ambient i dels seus beneficis.
Es tractarà, doncs, de fomentar un turisme que: