El desenvolupament competitiu de l'activitat turística i la mundialització del fenomen del turisme ha fet necessari que aquelles destinacions ja consolidades com en són bona part de les nostres hagin hagut de modificar les seves estratègies de competitivitat. La tradicional competitivitat en preu és ara com ara un factor negatiu front al desenvolupament de noves destinacions en països amb unes condicions de vida més econòmiques i que poden oferir preus més baixos.
Paral·lelament, els mercats turístics són cada com més exigents, tenen més experiència en turisme i demanden serveis amb valors afegits. El servei de baixa qualitat només s'accepta en noves destinacions i les nostres ja no ho són.
De la confluència d'aquestes dues circumstàncies es fa palès que una de les orientacions més competitives actualment és la qualitat. La qualitat per a una destinació és un concepte molt ampli que inclou qualitat del servei de la pròpia administració (punts d'informació, senyalització, etc), però també qualitat del servei de les empreses (recolzant la millora d'aquestes mitjançant els certificats de qualitat i qualitat d'entorn (urbanisme, protecció del medi natural).