Els processos de qualitat per a destinacions són, ara com ara, un dels eixos principals per a destinacions estatals de la mediterrània europea occidental (França, Espanya, Itàlia). A Espanya aquesta línia d'actuació apareix fa més d'una dècada amb projectes com el de la Q de qualitat, força orientat a la qualitat de les empreses. També des de la Secretaria de Turisme es proposen programes de millora de la qualitat en destinacions, són els anomenats Plans de competitivitat, que s'apliquen a destinacions consolidades (majoritàriament litorals o urbanes). El seu objecte és recolzar financerament des de l'Estat i des de les CCAA la millora d'infraestructures i equipaments, de forma que millori la qualitat global de la destinació.
Més recentment, i també des del govern estatal, s'ha desenvolupat un projecte específic que s'orienta més cap a la qualitat de les destinacions enteses aquestes com un complex sistema d'interrelacions. És l'anomenat SICTED (Sistema Integral de Qualitat Turística en Destinacions). Aquest projecte suposa un pas endavant en la gestió de la qualitat a la destinació en la mesura que defineix una bateria d'indicadors que actuen com a referent de gestió.
En aquest sentit cal dir que el desenvolupament de moltes Agendes 21 va suposar un revulsiu per la millora general del servei més enllà de la seva qualitat ambiental. Les Agendes 21 en zones turístiques van consolidar la necessitat d'establir un feed-back amb els visitants i conèixer la seva satisfacció de l'estada i els punts febles que hi veien. La cultura d'obtenir informació de qualitat dels visitants ha estat, molt probablement, una de les grans aportacions dels darrers temps a la gestió de la qualitat en destinacions.