Les comunitats autònomes
Totes les comunitats autònomes han assumit competències en matèria de turisme a través dels seus estatuts d'autonomia, ja que la competència és exclusiva, tal com hem explicat anteriorment.
La majoria de comunitats autònomes han desenvolupat aquestes competències en dos àmbits fonamentals, d'una banda l'ordenació i planificació i de l'altra la promoció dels territoris i marques que incorporen. Des de la legislació les comunitats autònomes s'han dotat de lleis de turisme que emmarquen el desenvolupament de l'activitat i que aglutinen les diverses normatives que, des que han assumit les competències en turisme, havien desenvolupat.
Un bon exemple de la dinàmica de les CCAA en la gestió del marc legal i competencial és la implantació de la Taxa Turística a Catalunya. Una taxa que ha generat recursos per millorar la promoció de les destinacions i que des de la perspectiva normativa està sent estudiada per bona part de les CCAA amb força activitat turística per implantar-la . aquesta dinàmica de relació entre les CCAA és una mostra del dinamisme normatiu relacionat amb el turisme a l’Estat espanyol, on les CCAA tenen un paper protagonista clau.
Alguns enllaços de normatives de turisme autonòmiques:
A Catalunya les competències en turisme les trobem reflectides en el títol quart, article 171 del vigent Estatut d'Autonomia: "Correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de turisme" (Estatut aprovat per Llei orgànica 6/2006 de 19 de juliol, BOE de 20 de juliol). La Generalitat de Catalunya ha exercit aquesta competència.
Actualement, la norma de referència a Catalunya és la Llei 13/2002 de 21 de juny de Turisme de Catalunya.