Definició dels objectius de la participació en cada fira
Què volem promocionar? A quins segments de mercat ens dirigim? Quins productes tenim per vendre?, etc.
Equips humans
Una fira implica contacte directe amb el client. Per tant, les persones que ens representin han de poder donar una resposta professional i concreta a les expectatives del visitant. És molt convenient un acord entre els organismes públics i el sector privat d'una destinació per articular la presència a les fires i garantir una autèntica professionalitat en l'atenció dels visitants.
Suports gràfics, materials promocionals i marxandatge (merchandising)
A la fira s'ha de dur tot allò que el nostre client espera rebre de nosaltres: dossiers per a professionals (Sales Guides) i intermediaris, dossiers de premsa per als mitjans de comunicació, fullets generals, mapes, díptics amb ofertes específiques de productes, etc. És a dir, un suport adaptat per a cada client.
D'altra banda, és freqüent l'obsequi o la venda de materials (marxandatge) com samarretes, gorres, etc. que promocionin i consolidin la nostra marca en el mercat turístic.
Logística i pressupost
Una fira no suposa solament muntar un estand, sinó posar en marxa un conjunt d'accions que van des de la contractació de l'espai, el disseny de l'estand i els materials promocionals, fins al transport de tot això, l'organització dels viatges, de les relacions públiques, etc. Cal que tot estigui ben coordinat i dirigit. A més, s'ha d'establir un pressupost global de totes les despeses que impliqui cada participació firal, per no tenir sorpreses en el nostre pressupost general de promoció.
Seguiment
Un cop acabada la fira se n'ha de fer un seguiment per rendibilitzar la inversió efectuada i per millorar el màxim de cara a properes participacions. Aquest seguiment consistirà a: avaluar els resultats de la nostra participació, comunicar-nos amb els contactes obtinguts, seleccionar i sistematitzar adreces, etc. Recordem que la participació a la fira és solament el primer pas d'un procés que s'ha de culminar en vendes concretes.
L'Oficina de Promoció Turística de la Diputació de Barcelona assisteix cada any a un conjunt de fires turístiques i dóna suport a la participació dels municipis i consorcis en aquestes fires.
A més de les fires, i com a element alternatiu o complementari, és habitual organitzar workshops adreçats als intermediaris de la demanda.
Un workshop consisteix a reunir un o dos dies en un mateix espai (hotel, centre de convencions, etc.) els gestors de l'oferta turística d'un territori i les agències de viatges que poden estar potencialment interessades a crear paquets cap a aquesta destinació, per tal que negociïn, contractin, etc.